Begeleid zelfstandig wonen 
Supervised independent living
EN Since 2015 the local municipality is responsible for a support for people with psychosocial problems. Municipalities have some freedom in making their policy, therefore not every municipality has the same notion of supervised living. An example of this is that some municipalities believe that with protected living there should always a supervisor in the building. While other municipalities consider it sufficient if guidance can be available within 5 minutes (or within 1 kilometer). There are also municipalities that have not made any agreements with care providers about this at all.

NL Sinds 2015 is de lokale gemeente verantwoordelijk voor ondersteuning van mensen met psychosociale problematiek. Omdat gemeenten voor een deel zelf hun beleid mogen bepalen zijn er verschillen ontstaan in de manier waarop ze ondersteuning organiseren. Een gevolg hiervan is dat niet elke gemeente precies hetzelfde bedoelt met de termen begeleid wonen en beschermd wonen. Een voorbeeld hiervan is dat sommige gemeenten vinden dat bij beschermd wonen altijd 24/7 begeleiding in het pand aanwezig moet zijn. Terwijl andere gemeenten het voldoende vinden als begeleiding binnen 5 minuten (of binnen 1 kilometer) aanwezig kan zijn. Ook zijn er gemeenten die hierover helemaal geen afspraken hebben gemaakt met zorgaanbieders.


De Correspondent
Een enkele bezoeker woont (begeleid) zelfstandig en krijgt een lift van zijn of haar begeleider. Foto’s: Boudewijn Bollmann (voor De Correspondent) Want groepen in onze maatschappij feesten nu gescheiden. Nienke Basslé, eerder werkzaam in de zorg en bij dancebedrijf ID&T, is…


Follow The Money

Kwetsbare cliënten krijgen binnen het beschermd en begeleid wonen te maken met intimidatie, prostitutie en mishandeling. Dat constateren onderzoekers van het Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ). Voor het eerst deden zij landelijk onderzoek naar fraude en veiligheid bij begeleid en beschermd wonen. Hun werk legt flinke misstanden bloot.


NRC

Bleeker: “Zelfstandig leren wonen nadat je jarenlang opgenomen bent geweest, kost tijd. Mensen moeten bijvoorbeeld leren hun huur op tijd te betalen, zich aan afspraken te…”


Volkskrant

Zelfstandig wonen na een zware psychose: hoe verantwoord is dat? Een jaar geleden had Arie een zware psychose. Nu woont hij weer zelfstandig, net als steeds meer psychiatrische patiënten in Nederland. Speciale teams bieden begeleiding aan huis, maar is die hulp voldoende? Charlotte Huisman 10 januari 2020, 17:27


Telegraaf 

Het pand is eigendom van de Stichting Beschermd Wonen Utrecht, die mensen begeleid bij zelfstandig wonen. De politie vond de zwaargewonde man in de woning na een alarmering.


Trouw

De overheid wil dat psychiatrische patiënten die beschermd wonen, BW-cliënten, (begeleid) zelfstandig gaan wonen (BZW). Ambulantisering, noemt men dit.


Parool 

Een deel van hen wordt niet begeleid. Meer begeleiding Van Buren erkent dat Amsterdamse instellingen cliënten die zelfstandig wonen goed begeleiden, maar zegt dat er risico’s blijven.


AD

GGZ-instelling De Hoop opent in Gorinchem een Huis van Hoop. De organisatie, die haar wortels heeft in Dordrecht, is al op zoek naar woonbegeleiders voor de nog te openen opvang. 


NOS

Dode bij steekpartij begeleid wonen... Het zijn voormalig daklozen die zelfstandig wonen en werken. Slachtoffer. Het slachtoffer is een man van 61 uit Rotterdam.


NU

We kijken samen naar de mogelijkheid om begeleid zelfstandig te wonen. “Ze verzorgt zichzelf: het gaat allemaal wat langzaam, maar ze redt zich” Kitty van Tilborg, moeder van Roos

Omroepwest 

In het gebouw wonen mensen onder begeleiding omdat zij niet in staat zijn zelfstandig te wonen. De brand brak zaterdagavond rond 23.30 uur uit in één van de woningen. Het pand werd ontruimd...

FD 

Als IT Auditor ben je verantwoordelijk voor het opzetten en uitvoeren van risicoanalyses op het gebied van de naleving van het informatiebeleid, informatiebeveiliging en privacy. Op basis van het interne controleplan van de afdeling Concern Control start je zelfstandig audits op de verschillende afdelingen binnen de gemeente.

Source: AD

Source: De Correspondent

Source: Omroep West

Source: Het Parool

Source: TrouwMark