Begeleid Wonen
Supervised Living

EN Since 2015 the local municipality is responsible for a support for people with psychosocial problems. Municipalities have some freedom in making their policy, therefore not every municipality has the same notion of supervised living. An example of this is that some municipalities believe that with protected living there should always a supervisor in the building. While other municipalities consider it sufficient if guidance can be available within 5 minutes (or within 1 kilometer). There are also municipalities that have not made any agreements with care providers about this at all.

NL Sinds 2015 is de lokale gemeente verantwoordelijk voor ondersteuning van mensen met psychosociale problematiek. Omdat gemeenten voor een deel zelf hun beleid mogen bepalen zijn er verschillen ontstaan in de manier waarop ze ondersteuning organiseren. Een gevolg hiervan is dat niet elke gemeente precies hetzelfde bedoelt met de termen begeleid wonen en beschermd wonen. Een voorbeeld hiervan is dat sommige gemeenten vinden dat bij beschermd wonen altijd 24/7 begeleiding in het pand aanwezig moet zijn. Terwijl andere gemeenten het voldoende vinden als begeleiding binnen 5 minuten (of binnen 1 kilometer) aanwezig kan zijn. Ook zijn er gemeenten die hierover helemaal geen afspraken hebben gemaakt met zorgaanbieders.

De Correspondent 
Ze halen etenswaar op bij supermarkten die het voedsel anders in de afvalcontainer smijten. Ze bezorgen de boodschappen nog diezelfde avond bij mensen die niet rond kunnen komen. Zo voeden ze honderd huishoudens in een week.


Follow The Money

Kwetsbare cliënten krijgen binnen het beschermd en begeleid wonen te maken met intimidatie, prostitutie en mishandeling. Dat constateren onderzoekers van het Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ). Voor het eerst deden zij landelijk onderzoek naar fraude en veiligheid bij begeleid en beschermd wonen. Hun werk legt flinke misstanden bloot.


NRC

Begeleid wonen: Bij het steekincident raakten woensdagavond twee begeleiders gewond. Zij maken het naar omstandigheden goed, zegt de burgemeester van Wageningen.

Volkskrant

Mensen met ernstige psychische problemen of verslavingen lopen in een aantal gemeenten het risico hun appartement in een instelling voor beschermd wonen te verliezen. De regio waarin zij wonen, heeft onvoldoende geld gekregen van staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) voor de bekostiging van deze zorg.


Telegraaf

Mensen die begeleid wonen omdat ze met psychische problemen of een verslaving kampen, kunnen toch huurtoeslag krijgen. Wie ontvangen huurtoeslag de afgelopen vijf…

Trouw

Door een incident in een huis voor begeleid wonen aan de Morel in Wageningen is woensdagavond een bewoner van dat huis om te leven gekomen. Twee andere mensen raakten gewond.


Parool

Accuraat, een instelling voor begeleid wonen in West, heeft de zorg verbeterd. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft het toezicht opgeheven.


AD 

Begeleid wonen Hamersveldseweg in Leusden stuit op weerstand. Omwonenden en ondernemers aan de Hamersveldseweg in Leusden maken zich zorgen om de…


NOS 

Begeleid wonen. De jongen van 17 zat sinds een maand in een project voor begeleid wonen van de instelling... 


NU 

Stichting Het Klooster wil een begeleid-wonen-project realiseren in de voormalige panden van het klooster aan de Schorsmolenstraat in Breda. Hoofddoel is het opzetten van een woon- en...


Regio15 


Omroepwest

Daklozen gaan twee jaar begeleid wonen in voormalig Juliana Kinderziekenhuis Het pand van het Juliana Kinderziekenhuis aan de Sportlaan. | Foto: Omroep West.


 FD 

begeleid wonen en werken. Waar ze op het affiche van Toorop nog als stakkers worden afgeschilderd, worden de (toekomstige) bewoners op de website inmiddels netjes met ‘u’ aangesproken. Zonder titel. Keith Haring | 1982. Cartooneske blaffende honden en eindeloos veel juichende, dansende of vechtende figuurtjes.

Source: AD

Source: De Correspondent

Source: FD

Source: NOS

Source: Het Parool

Source: Regio 15

Source: De TelegraafMark